Фестивал на свободното слово 2008 – очаквайте

Фестивалът Дни на свободното слово ще премине малко по-разчупено през тази година. Събитието ще се проведе в седмицата между 12 и 16 май, понеделник-петък. Организаторите са подготвили за вас интересна програма – ще се проследи еволюцията на каналите, по които „тече“ свободата на словото през различните векове до днес.

Ще започнем от първият носител, ако можем така да се изразим, на свобода на словото, а именно – книгите (12 май). Във вторник ще се продължи с традиционните медии (преса, телевизия, радио). В сряда е ред на свободата на словото в киното. В четвъртък на фотографията и карикатурите, а в петък на интернет и блоговете, като канал за разпространяване на свободата на словото.
–––––––––––––––
Подробно за програмата

12 май
Свободата на словото в книгите. Що е „самиздат” – отговорът на цензурата. „Сам написвам, сам редактирам, сам цензурирам, сам издавам, сам излежавам”. Издателят и разпространителят на първият самиздат в България, Рашел Леви, ще бъде гост по темата. Вероятен гост е и Христо Христов, писател и журналист от „Дневник”. Той е автор на много важните книги „Убийте Скитник” (за Георги Марков, убит, заради острото си перо) и „Фалитите на комунизма” (книга, с която пренаписва българската история).

13 май
Свободата на словото в традиционните медии (вестници, радио, ТВ) Очакваме потвърждени от екипа, който в началото на 90-те години създаде предаването Ку-Ку. Вероятно ще бъде излъчен скандалният, но остро провокативен филм, за измамната авария в АЕЦ Козлодуй, която вдигна на крак цяла България. Дискусията ще бъде докъде се простира свободата на словото.

14 май
Свободата на словото в киното. Гост ще бъде единственият български режисьор номиниран за Оскар в далечната 1992 г. Това е Златин Радев, тогава все още студент в НАТФИЗ. Филмът се казва „Консервфилм“. Това е 17 минутна анимация, която пресъздава податливия на различни идеологии човешки свят, като главни герои във филма са консервени кутии. Те бързо и под натиск си сменят етиката, така както хората сменят идеологията си.

15 май
Свободата на словото във фотографията. Гост ще бъде един от най-добрите фотографи в България, печелил неведнъж приза за най-добър в професията – фоторепортерът Надежда Чипева. В момента тя отговаря за фотографиите и илюстрирането на вестник “Капитал”. Ако останалите имат остро перо, то за нея може да се каже, че фотоапаратът й пронизва като лазер. Чипева ще участва и с презентация.

16 май
Свободата на словото в интернет. Как мрежата променя свободата, моделира ли я или я подсилва. Гост ще бъде интернет новаторът и един от най-популярните блогъри – Еленко Еленков. В момента се подвизава като управител онлайн проекти в „Икономедиа“ („Капитал“ и „Дневник“). Темите, по които ще се води дискусия са – ефектът „You tube“ и как мрежата промени представата за телевизия. Блоговете – помощник на свободата или не? Интернет медиите – бъдеще или не? Еленко Еленков ще участва и с презентация.
––––––––––––-
Всички срещи ще се провеждат в аудитория 65 на СУ от 19:00 вечерта.

За втората седмица на фестивала сме ви приготвили приятна изненада, за която ще научите скоро от тук.

До скоро, приятели 🙂

Advertisements

Един коментар

  1. […] (СУ) Климент Охридски.Моя милост бе учтиво поканен в програмата. Ще направя нещо средно между презентация и сесия с […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: